Translate

sâmbătă, 6 iulie 2013

Pentru ca bronzul sa fie sinonim cu sanatatea

Pentru ca bronzul sa fie sinonim cu sanatatea
A fost o vreme cand ne acopeream corpul cu ulei de bebe si stateam cat era ziua de lunga la plaja...
Timpul a adus cu sine reconsiderarea atitudinii noastre fata de soare.
Prima cauza de imbatranire a pielii este expunerea necontrolata la soare- 90% din imbatranirea cutanata se datoreaza radiatiei UV-A. Si mai grav, arsurile solare pot duce in timp la cancer cutanat.
Fotoimbatranirea  constă în modificări ale texturii, culorii şi elasticităţii pielii şi este mai evidentă pe zonele cele mai expuse la soare, cum ar fi faţa, gâtul, decolteul, dosul mâinilor şi al antebraţelor.
Pe de alta parte, cancerul de piele, atât melanomul-tumoare de o agresivitate extremă, cât şi celelalte tipuri- non-melanom- este mai frecvent la persoanele cu expunere importantă la soare în cadrul activităţilor profesionale (agricultori, marinari, constructori) sau al celor de relaxare (hobby-uri cum ar fi pescuitul sau grădinăritul).
Daca esti nevoit sa stai timp indelungat la soare nu-ti supune pielea unui calvar. Determina-ti fototipul (Tipurile de piele I, II si III (conform clasificarii Fitzpatrick) sunt cele mai predispuse la aparitia eritemelor si ar trebui protejate) si aplica cele cateva masuri menite sa te mentina tanar(a) si sanatos(sanatoasa).
Crema de protectie solara
Cum o aplici?
Pentru a fi eficienta, crema-ecran solar trebuie aplicata intr-o anumita cantitate. S-a constatat ca majoritatea dintre noi o aplicam 'pe sfert', deci macar dubleaza cantitatea pe care o aplici in mod frecvent.
Se aplica cu 20-30 de minute inainte de expunere.
Se aplica pe pielea uscata.
Se reaplica dupa baie, transpiratie masiva sau la fiecare 2 ore.
Nu uita de fata, urechi, buze, gat, picioare, cicatrici si alunite.
Daca ai pielea foarte sensibila (tipul I sau II) sau stii ca vei sta mult timp la soare, foloseste un produs cu SPF ridicat, aplica-l din belsug, repeta apolicarea. Este valabil si pentru zilele noroase !
Cum alegi crema fotoprotectoare ?
- sa fie cu spectru larg: UVA si UVB
- SPF potrivit fototipului tenului tau (Factorul de Protectie Solara SPF reprezinta  timpul teoretic maxim inainte sa suferi o arsura solara). Minimul recomandat pentru un adult este de 15, iar pentru un copil 30.
- sa fie cat mai rezistenta la apa (indicatia "rezistent la apa" este valabila pentru 2 bai)
- sa contina cat mai putine ingrediente chimice de sinteza
- sa fie fotostabila (filtrele solare nu vor fi distruse sau degradate de expunerea la soare)
Nu face niciodata rabat de la calitate cand vine vorba despre produsele de ingrijire personala. Asigura-te ca beneficiezi de ingrediente naturale ce hranesc pielea, cu efecte vizibile si de durata.
Iti urez o vara frumoasa !
Miki

Stiai ca...?
... autobronzantele nu protejeaza? Ele doar coloreaza pielea printr-o reactie chimica
... cu cat creste altitudinea, creste si expunerea la radiatiile solare ?
... apa, nisip, beton, zapada), care pot reflecta pana la 85% din razele daunatoare ale soarelui. 
... arsurile solare suferite inainte de 18 ani, chiar daca nu par grave pe moment,sant cumulative si maresc riscul de cancer de piele la varsta adulta ?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu